2013

Vuoden 2013 Eläinsuojelijaeläin - etsijäkoira Gasti


Gasti on 9- vuotias kääpiösnautseri, joka on toiminut etsijäkoirana vuodesta 2009 alkaen. Tällä hetkellä etsintöjä on koiralla takana noin viitisenkymmentä.

Gastin elämän alku ei ollut kaikkein helpoin. Oma emo ei osannut opettaa pennuilleen oikeanlaisia taitoja, joiden avulla tulla toimeen vieraiden koirien kanssa. Gastilla oli tapana kiihtyä liiaksi asti toisten koirien seurassa. Lisäksi kääpiösnautsereille tyypilliset virtsakiteet rupesivat vaivaamaan ikävästi jo varhaisella iällä. Ongelmista kuitenkin selvittiin, ja etsimisestä Gasti löysi oman juttunsa. Hajutunnistus on koirille luontaista, ja antaa mielelle sopivasti virikettä ja haastetta. Valmis etsijäkoira Gastista tuli kahden vuoden harjoittelun jälkeen.

Gasti on ollut mukana etsimässä koiria, kissoja ja kilpikonnia. Kaneilla ja hevosillakin on etsintöjä harjoiteltu, mutta tositilanteeseen ei näiden lajien kanssa ole vielä jouduttu. Ihmisten etsiminen ei Gastia kiinnosta. Oikeissa etsintätilanteissa Gasti on aina parhaimmillaan, ja tietää kyllä milloin kyseessä on vain harjoitus. Kerran etsintätreeneissä Gasti johdatti emäntänsä läheiseen eläinkauppaan herkkuostoksille kuin osoittaakseen, että tällä kertaa vain leikitään. Hyvän etsijäkoiran Gastista tekee sen itsenäinen luonne sekä kyky lukea etsittävän mielialoja. Gasti vaikuttaa aina tietävän kuinka lähestyä etsittävää niin, että tämä kokee olonsa turvalliseksi. Etsijäkoira ei koskaan mene etsittävän luokse, vaan ilmaisee sen olinpaikan pysyen kohteliaan välimatkan päässä.

Etsinnöistä on Gastin emännälle Päiville jäänyt mieleen erityisen hyvin jäänyt eräs joulu, kun perheen tyttärelle erityisen tärkeä koira karkasi. Vanhempien välit perheessä olivat vaikeat ja tytär vakavasti sairas. Jouluaaton perhe kuitenkin vietti yhdessä metsässä makkaraa grillaten ja koiraa houkutellen. Koira löytyi tapaninpäivänä ja oli kunnossa, mutta myös omistajaperhe oli löytänyt toisensa uudestaan. Joskus etsinnöissä voi kestää kauankin. Erästä koiraa on etsitty jo kaksi vuotta, ja etsinnät jatkuvat yhä. Tällöin eläinten omistajien välille ehtii jo syntyä ystävyyssuhteita.

Apua kannattaa pyytää Etsijäkoiraliitosta heti, kun eläimen katoaminen on huomattu. Etsijäkoirat tulevat paikalle omasta ja etsittävän tilanteesta riippuen. Etsintäkoirien toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Muun muassa vuodenaika, katoamisympäristön vaarallisuus ja kadonneen eläimen tottuneisuus ulkona oloon sekä terveydentila puolestaan vaikuttavat siihen, kuinka kiireellinen tapaus on. Eläimiä karkaa ympäri vuoden, mutta muutamia ajankohtia on, jolloin eläimiä yleensä katoaa tavallista useammin. Uutena vuotena raketit voivat säikäyttää koiran pahanpäiväisesti, ja keväisin kissat taas lähtevät etsimään puolisoa tuuletusikkunoiden jäädessä auki. Etsinnöissä sitkeys yleensä palkitaan, ja valtaosa karkulaisista saadaan onnellisesti takaisin kotiin.